Uitbraak AVB in Vlaanderen!

Zopas werd er meegedeeld dat er in Ekeren (provincie Antwerpen) en Herfelingen (provincie Vlaams-Brabant) Amerikaans vuilbroed is aangetroffen.

Een kaart met de schutkringen vindt men op HIER

Het is verboden bijen te vervoeren binnen de schutkringen, alle volken worden eerst onderzocht om eventuele besmettingen te kunnen opsporen.

Amerikaans vuilbroed is een bijenziekte die wordt overgebracht door een sporenvormende bacterie, Paenibacillus larvae. Jonge larven (tot 2 dagen) zijn het gevoeligst voor de ziekte. Een van de meest typische kenmerken is dat de inhoud van aangetaste cellen dradentrekkend en stroperig is (zie luciferproef). Amerikaans vuilbroed kan ook de productiviteit gevoelig doen dalen en het bijenvolk doen wegkwijnen, meer over de ziekte vindt men op deze site. Als een kolonie ervan verdacht wordt aangetast of besmet te zijn, moet de bijenhouder daarvan onmiddellijk aangifte doen bij de Lokale Controle-Eenheid http://www.afsca.be/lce/ waarvan de bijenstand afhangt.