Busreis – 24 augustus 2019

Bezoek aan het Kasteel van de Hertogen van Brabant en aan de Rijkskolonie te Merksplas.

Het Kasteel van de hertogen van Brabant is gelegen in het centrum van Turnhout. Het kasteel stamt uit de 12e eeuw, en werd herhaaldelijk verbouwd. In de tijd van Maria van Hongarije, landvoogdes van de Nederlanden, was het een “Hof van plaisanterie.” In de 18e en 19e eeuw raakte het kasteel in verval. De provincie kocht het gebouw rond het begin van de 20e eeuw van de gemeente en ging na de Eerste Wereldoorlog onder leiding van provinciaal architect Jules Taeymans tot een grondige restauratie over.

 

Op het domein van Wortel-Kolonie (600ha) staat vandaag een van de gevangenisinstellingen van het Federaal Ministerie van Justitie. Een steenworp verder, op het domein van Merksplas-Kolonie (eveneens 600 ha) stuit je op de grootste gevangenis van BelgiĆ«, naast een opvangcentrum voor illegalen. De geschiedenis van de armoede is hier in het landschap tastbaar aanwezig. Heel dit ‘justitiedorp’ is ook immers een groot openluchtmuseum, dat de penitentiaire geschiedenis van ons land – die hand in hand gaat met de ‘armoedegeschiedenis’, zo blijkt – ontsluit.

 

 

Opstappen kan in:

  • Kaprijke om 7u45 (carpooling expresweg)
  • Ertvelde om 8u (Aardeken kledingzaak De Dekker)
  • In Moerbeke om 8:15

Inschrijven kan door 61 euro per persoon te storten op rek: BE08 3900 6102 8213 – dit tot 17 juli/2019.

Voor meer info contacteer Laurent De Mangelaere
telefonisch op 09/344 97 11 of via email: laurent.de.mangelaere@telenet.be