Drachtplanten voor onze honingbij

Prunus

Drachtplanten zijn planten die nectar en/of pollen (stuifmeel) leveren. Echter, als een imker het over drachtplanten heeft dan heeft hij/zij het in het algemeen alleen over de drachtplanten die door onze honingbij worden bevlogen.

Onze honingbijen bevliegen alleen de drachtplanten waarvan ze de nectar en/of stuifmeel kunnen bereiken, en die in een voldoende hoeveelheid bloeien. Onze honingbij is bloemvast, en als er van een bepaalde plant maar weinig bloemen zijn dan levert een vlucht te weinig op om voor onze honingbij te renderen. Speurbijen beoordelen een drachtplant derhalve niet alleen op nectar en/of stuifmeel per bloem, maar ook op hoeveelheid bloemen.

Pas wanneer er veel drachtplanten door onze honingbij worden bevlogen zal de imker zeggen dat er dracht is.

In de deze lijst is per drachtplant de nectarwaarde en de pollenwaarde voor onze honingbij opgenomen, met 5 als maximale waarde.