Aziatische hoornaar – Wat te doen?

De Aziatische hoornaar, een exotische wespensoort, is bij ons niet welkom. Niet omdat hij uit Azië komt, wel omdat hij onze bijen uitmoordt. En met onze bijen gaat het al niet goed. Dit jaar werden er al vier nesten van Aziatische hoornaars ontdekt, alle vier in West-Vlaanderen. Het allereerste nest in België werd in 2011 gespot. Onlangs werd door de Gentse Brandweer ook in Evergem een nest ontdekt. De exoot heeft zich dis in sneltempo over onze contreien verspreid.

Aziatische hoornaars hebben een heel korte lag phase. Dat is de fase die een invasieve soort nodig heeft om zich in een nieuwe omgeving te nestelen. In die periode zoekt hij uit waar hij het gemakkelijkst eten kan vinden en past hij zich, indien nodig, aan het klimaat aan. Waarschijnlijk hebben we daardoor de allereerste nesten gemist.

Honeybee Valley, het kenniscentrum van de Universiteit Gent dat het probleem van de bijensterfte wil aanpakken, werkt al een tijdje samen met Natuurpunt om de Aziatische hoornaar in kaart te brengen. Zij hebben ook een taskforce samengesteld om de nesten uit te roeien.

De neutralisatie van de nesten in Vlaanderen gebeurt voorlopig door een team van experten van UGent. De brandweer zal de nesten van de Aziatische hoornaar nog niet zelf verdelgen met Permas D.

Hieronder een procedure hoe je de Aziatische kan herkennen en wat te doen als je een nest vindt:

Procedure Aziatische Hoornaar (PDF)