Educatieve bijenstand “HUYSMANHOEVE”

Twee vliegen in één klap

Imkersvereniging Sint Ambrosius Lembeke was al een tijdje op zoek naar een acommodatie waar we zowel voor onze bestuursvergadering terecht konden, als een ruimte die beschikbaar was voor bijvoorbeeld waswafels de gieten en waar we een imkerscursus konden organiseren. Zowel voor de theoretische als praktijklessen.Op hetzelfde moment wou het streekcentrum Huysmanhoeve  Eeklo een project opstarten rond bijen. Laat ons nu juist die kennis hebben om dit project te ondersteunen, en het streekcentrum de acommodatie en de vergaderruimte waar we naar op zoek waren.

De bijenhal die beheerd werd door Professor Van Laere, blijft eigendom van de provincie, en het streekcentrum blijft beheerder. Het is de bedoeling dat het een educatieve stand word. Onze vereniging zal dus de bijenstand uitbaten, onderhouden en praktijklessen verzorgen. Zo zal onze imkerscursus dit najaar doorgaan op de Huysmanhoeve. Voor de tien theoretische lessen mogen dan ook de cafetaria-vergaderzaal gebruiken. Naar de toekomst toe is het de bedoeling dat we deze vergaderzaal gaan gebruiken voor onze ledenvergadering. Echter staan er in het streekcentrum Huysmanhoeve grote verbouwingen gepland, zodat we de geplande ledenvergadering van dit jaar nog laten doorgaan in het Bardelaere museum.

We willen dan ook de mensen van het streekcentrum bedanken voor deze mooie aangeboden kans, en hopen op een goede en langdurige samenwerking. Ondertussen hebben we al een infostand bemand op de schapendag, en is ondertussen ook de eerste Huysmanhoeve honing geslingerd. Provinciaal Steekcentrum Huysmanhoeve is de ideale startplaats voor de ontdekking van het Meetjesland. Je kunt er kennis maken met de verschillende aspecten van deze boeiende streek: natuur, cultuur, geschiedenis, landschap en recreatie. In het woonhuis ontdek je de geschiedenis van het Meetjesland. Het geheel wordt aangevuld met thematische wisseltentoonstellingen. Je kan een kijkje gaan nemen in de moes-kruidentuin, of in het gerestaureerde bakhuisje waar regelmatig brood gebakken wordt. Voor data zie (www. huysmanhoeve.be). Daarnaast kan je in de cafetaria en het winkelpunt terecht voor een mooi aanbod van streekproducten.