Hoe maak je een restaurant voor bijen

Van voorgerecht tot dessert

Zorg voor bomen én struiken.
Jaar na jaar zorgen bomen voor stuifmeel en nectar voor bijen. Goede voorbeelden zijn kers, pruim, appel, peer, kastanje, wilg, en linde. Ook struiken verdienen een plek in de tuin. Alle heesters die bessen vormen zijn bijentoppers.
Voorbeelden: sleedoorn, meidoorn, aalbes, kruisbes, hulst, sneeuwbes, liguster,…

Groendaken
Ook bijen hebben graag een restaurant met uniek uitzicht. Groendaken zorgen voor extra natuur op weinig benutte plaatsen. Heel wat vetplantjes komen er tot bloei en lokken bijen.

Klimplanten
Een lege muur? Overweeg dan eens om een klimplant te zetten. Klimplanten zijn nuttig voor bijen. Enkele goede voorbeelden: vuurdoorn, botanische klimrozen, kamperfoelie en klimop.

Laat het gras maar bloeien
Bijen houden van een bloeiend gazon met paardenbloemen, klaver en madeliefjes.

Het pop-up restaurant van je tuin
Bolgewassen en vaste planten Vaste planten en bolgewassen komen elk jaar terug. Veel ervan zijn goed voor bijen, zoals anemonen, asters, geraniums, krokussen en sneeuwklokjes.

Bloemenmengsels
Bloemenmengsels zijn een lekker voorgerecht of dessert. Ze zijn er in alle mogelijke variaties. Opvallende planten zijn zonnebloemen, bernagie, papaver en koolzaad. Ga voor een bed and breakfast

Bijenhotel
Met een bijenhotel in je tuin zitten de solitaire bijen vlakbij het restaurant en kan je ze goed observeren. Bloemen in potten: het afhaalrestaurant van de bij!

Ook met bloemen in potten kan je bijen helpen: bloeiende kruiden zoals lavendel, bieslook, rozemarijn en tijm gedijen goed in bloembakken.